Lifestyle

Râsul înseamnă sănătate

Oamenii de ştiinţă americani au demonstrat în mod ştiinţific că zâmbetul şi atitudinea pozitivă prelungesc viaţa. Conform unui studiu dedicat aterosclerozei, care a durat 15 ani, s-a constatat că soluţia pentru vindecare este starea bună a sistemului cardio-vascular al oamenilor care zâmbesc sau se bucură în mod frecvent.

În cadrul cercetării, fost analizată starea de sănătate a 5.100 de voluntari, cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani. 38% dintre aceştia erau albi, 28 – afro-americani, 22 – latino-americani, iar 12% – asiatici. Toţi au fost împărţiţi în două grupuri – experimental şi de control, aproape identice în ceea ce priveşte parametrii de vârstă, rasă, mod de viaţă, activitate fizică. Educaţia şi veniturile au fost luate, de asemenea, în consideraţie. În cursul studiului, au fost înregistraţi şi factori cum ar fi masa corporală, nivelul colesterolului, glucoza din sânge, tensiunea arterială. Participanţii au completat chestionare cu privire la tipul lor de personalitate – optimist sau pesimist. Starea generală a fost evaluată într-un sistem de 14 puncte.

Astfel, s-a constatat că optimiştii au obţinut indici cu 50-76 mai buni decât pesimiştii, iar probabilitatea de a suferi de boli cardiovasculare a fost aproape de două ori mai scăzută.