Actualitate

Militarii de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” participă la exercițiul multinațional „IEL MILU 2015” din Georgia, în perioada 21 – 25 septembrie

În perioada 21-25 septembrie 2015, România, în calitate de națiune lider, va participa cu cinci militari din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” la exercițiul multinațional ”IEL MILU 2015” organizat la Tbilisi, Georgia. Detașamentul nostru va fi condus de către maiorul Păcurar Marius, un veteran al acestor tipuri de misiuni.

Aflat la cea de a noua ediţie, exerciţiul reprezintă materializarea unei iniţiative regionale a patru state (România, Croația, Bulgaria și Georgia), pentru formarea unei structuri multinaţionale de integrare logistică cu sprijin de geniu, în scopul amenajării şi întreţinerii infrastructurii în teatrele de operaţii, cu asigurarea măsurilor de protecţie a forţelor.

De la înfiinţare şi până în prezent, exerciţiul IEL – MILU a fost organizat şi desfăşurat astfel:

2008 şi 2009 – Buzău/România;

2010 – Bucureşti/România – a avut loc certificarea şi afirmarea structurii;

2011 – Pozega/Croația;

2012 – Alba Iulia/România;

2013 – Exerciţiu multinaţional „CL 13”– Lest/Slovacia – a avut loc certificarea şi afirmarea comandamentului structuri;

2014 – Alba Iulia/România;

2015 – Exerciţiu multinaţional „CL 15”– Bacony/Ungaria.

Participarea geniștilor albaiulieni la acest exercițiu multinațional asigură cadrul necesar pentru testarea nivelului de interoperabilitate între țările partenere și contribuie la dezvoltarea capacității operaționale în vederea participării la misiuni organizate sub egida NATO.