Actualitate

Profesori de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” s-au specializat în Portugalia, prin proiectul Erasmus+. Competenţe pentru proiecte europene

Trei profesoare de la Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia au câştigat noi competenţe, în urma participării la un curs de formare în cadrul programului Erasmus +, în Portugalia. Cadrele didactice au aflat cum se elaborează planul de dezvoltare al instituţiilor pe baza politicilor de internaţionalizare şi despre proiecte europene.

„Împletind tradiția cu modernitatea, implementăm calitatea europeană în școală”, a fost tema proiectului în care au fost implicate, alături de 41 de participanţi din 15 ţări europene, profesoarele Paraschiva Fărcaş, Simina Dura și Cosmina Mircea. Cursul de formare s-a numit „How to make your school more international ” şi s-a desfășurat în Portugalia, prin intermediul Euneos.

Pe parcursul celor şapte zile ale activității de formare au fost derulate atât activități în plen cât și workshop-uri pe diverse teme legate de managementul proiectelor europene, politicile de internaționalizare a școlii, metodelor interactive de predare utilizând platforma e-Twinning și videoconferințele. Participanţii au avut ocazia de a contacta parteneri pentru derularea unor noi proiecte de colaborare atât pe platforma e-Twinning cât și prin programul Erasmus +.

La sfârșitul cursului toți participanții au dobândit competențe în următoarele domenii: elaborarea planului de dezvoltare instituțională prin prisma politicilor de internaționalizare, scrierea aplicațiilor pentru proiecte de mobilitate și proiecte strategice în Erasmus Plus, descoperirea oportunităților oferite de proiectele de cooperare în mediul online atât la nivel european, pe platforma E-twinning, cât și la nivel global, prin intermediul EIO dezvoltarea dimensiunii europene și internaționale în curriculum managementul proiectelor. Pe parcursul activităților de grup s-a conturat un nou proiect de cooperare în parteneriat cu instituții de învățământ din Finlanda, Olanda, Suedia, Franța, Spania și Portugalia având ca temă dezvolatrea spiritului antreprenorial al tinerilor și a cetățeniei active.

Participarea la acest curs de formare a oferit, de asemenea, participanților un schimb de experiență și posibilitatea de a stabili contacte pentru viitoare proiecte de colaborare. Pe parcursul acestui an școlar vor beneficia de această instruire în cadrul programului Erasmus + 16 cadre didactice şi cinci cadre militare din Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul”.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.