Actualitate

Pestă porcină africană, semnalată la granițele de Nord și Nord-Est ale României

Serviciile veterinare din toată țara sunt în alertă, a declarat astăzi, la şedinţa Colegiului Prefectural Mureş, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, Vasile Oprea.
Acesta a precizat că boala este provocată de un virus foarte rezistent, cu 100% mortalitate, şi provoacă mari pierderi economice ţării pe teritoriul căreia evoluează.
Vasile Oprea a precizat că boala poate ajunge la noi prin intermediul porcilor mistreți din Ucraina:

Pesta porcină africană este o boală care afectează porcii domestici şi porcii mistreţi. Prin alertele primite prin sistemul rapid de alerte al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor şi de la Uniunea Europeană, a stabilit un nivel maxim de alertă în mod special pentru judeţele care se află la graniţa de nord şi nord-est precum şi la restul DSVSA-urilor pentru că această boală evoluează la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa noastră, în Ucraina. Sigur, există pericolul de pătrundere a virusului pe teritoriul ţării noastre şi din acest motiv serviciile veterinare româneşti sunt în alertă.”

Şeful DSVSA Mureş a precizat că în județe s-a făcut un plan de gestionare cu fondurile de vânătoare pentru a supraveghea mistreţii și a sesiza orice mortalitate.
În județul Mureș au fost făcute informări către posesorii de exploataţii de porcine şi a fost convocat Centrul local de combatere a bolilor, unde s-a discutat despre măsurile imediate care se impun pe teritoriul judeţului.