Actualitate

Samaritenii din Tîrgu-Mureș, într-o echipă europeană pentru mari dezastre

Faptul că membri ai serviciului de ambulanță Samaritanus au fost cooptați în echipa Austriei este o premieră în România.
Ideea a fost lansată cu prilejul unei conferințe privind medicina de urgență ce a avut loc anul trecut la Berlin, unde s-a discutat includerea țărilor din Estul Europei în efortul internațional de intervenție la marile dezastre.
Coordonatorul Samaritenilor, Varga Zsigmond:

Atunci când se întâmpla un eveniment major, mereu țările participante care au răspuns au fost Danemarca, Germania, Austria, Italia, Franța. Și atunci am insistat ca o parte din echipajul nostru să fie preluat de o echipă din țările care participă direct în teren. Iar echipa Austriei a fost de acord să primească din partea noatră 5 specialiști în medicină de urgență, cu condiția să participăm la module de pregătire. Este prima echipă civilă din Europa de Est invitată să facă parte dintr-o echipă de răspuns rapid la dezastre internaționale.”

În ce privește România, există deja de 2 ani o asemenea echipă de intervenție internațională la dezastre, care însă nu a acționat niciodată, susține Varga Zsigmond:

SMURD-ul este o structură a Statului Român, eu nu înțeleg acum foarte bine ce se întâmplă. Știu că România are o echipă USAR (Urban Search And Rescue), de intervenție rapidă la dezastre, cred că de 2 ani de zile – din Tîrgu-Mureș sunt cooptați un medic și un asistent – dar încă nu a participat la nicio intervenție la vreun dezastru internațional.”

Varga Zsigmond a precizat că, în prezent, doi membri ai Samaritenilor mureșeni, un medic și un asistent, se află la cursuri de pregătire în Austria.
El a mai arătat că participarea românilor la echipa de intervenție austriacă a fost condiționată de existența la Tîrgu-Mureș a unui aeroport, pentru ca specialiștii să poată fi preluați în caz de necesitate.