Actualitate

DIICOT Sibiu, perchezitii intr-un dosar cu prejudiciu de 2 milioane euro

Procurorii DIICOT din Sibiu efectuează, joi, 25 de percheziții domiciliare în mai multe județe, la persoane bănuite de evaziune fiscală, cu un pejudiciu de peste două milioane de euro, produs prin crearea unui circuit fiscal fictiv pentru a obţine fraudulos compensări şi restituiri de la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanții Poliției Județene Sibiu, polițiștii din structurile de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Sibiu efectuează 25 de percheziții în patru județe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 2.000.000 de euro, prin înșelăciune și evaziune fiscală.

Perchezițiile au loc în județele Sibiu, Brașov, Mureș și Argeș.

”Din cercetări a reieşit faptul că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi creat un circuit fiscal fictiv pentru a obţine fraudulos compensări şi restituiri de la bugetul de stat, pentru diferiţi beneficiari. Aceştia ar fi evidenţiat, în actele contabile ale firmelor pe care le controlau, achiziţii fictive de materiale de construcţii şi ar fi diminuat valoarea reală a taxelor şi impozitelor datorate statului”, se arată în document.

Potrivit documentului, în plus, părţile sociale ale unora dintre firmele controlate, care acumulau datorii mari, ar fi fost cesionate către persoane nesolvabile, de obicei cu domiciliul într-un alt judeţ, astfel încât să îngreuneze un eventual control fiscal şi recuperarea prejudiciului.

Totodată, prin firme interpuse pe care le controlau, membrii grupării ar fi achiziţionat mărfuri de la parteneri comerciali de bună-credinţă, pe care i-ar fi indus ulterior în eroare, lăsându-le ca şi garanţie de plată bilete la ordin sau CEC-uri fără acoperire.

Polițiștii vor pune în aplicare 50 de mandate de aducere, personale depistate urmând să fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T., pentru audieri.

La activităţi participă şi poliţişti ai structurilor de combatere a criminalității organizate din Alba, Mureș, Argeș și Brașov, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu şi jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, de către Departamentul de Informații și Protecție Internă şi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală