Actualitate

La un an de la incendiul din Colectiv, legislația nu e respectată

Comandantul ISU ”Horea” Mureș, col, Dorin Oltean, a precizat că în ultimul an pompierii au efectuat 164 de controale și au dat 63 de sancțiuni în valoare de aproape 500.000 de lei pentru nerespectarea legii.
Șeful ISU Mureș asigură că la ora actuală, localurile publice din județul Mureș s-au conformat cerințelor legale:

Am avut un club la care s-a oprit funcționarea, și care după ce și-a rezolvat toate problemele a fost redeschis. 18 obiective au fost oprite din proprie inițiativă, înainte de a fi controlate. Vreau să menționez că și până la Colectiv, la nivelul județului Mureș, cu aprobarea prefectului am inițiat controale colective la discoteci și cluburi, cu mult înainte de a se întâmpla tragicul eveniment. Cred că am fost singurul județ din țară care a făcut aceste activități și înainte de Clectiv.”

Patronul unui club din Tîrgu-Mureș, Ioan Fărcaș, susține că a fost nevoit să facă investiții suplimentare, pentru ca localul său să fie pus la punct și să respecte legislația actuală.
El a subliniat că nu era necesar ca legislația să fie schimbată, doar că ea nu a fost respectată când s-a produs nenorocirea.
Patronul târgumureșean recunoaște că, de la tragicul eveniment, este mult mai atent la numărul celor aflați în local, renunțând la manifestările cu public numeros, oricât de rentabile ar fi:

Din punct de vedere al proprietarului de club, ne-am dat seama fiecare că trebuie făcute investițiile, mult mai corect din punctul de vedere al siguranței celor care ne trec pragul. Și astfel fiecare a încercat să facă investițiile necesare, dacă nu le avea deja, care nu sunt prea ieftine. Legislația e aceeași doar că va trebui doar aplicată; probabil legile erau văzute mai simplist.”