Noutati

Legătura sătmăreanului Florin Mulcuțan cu ”Fabrica de diplome” conform DIICOT

Reporterii de la PresaSM au reușit să afle care ar fi legătura dintre sătmăreanul Florin Mulcuțan, unul dintre consilierii personali ai fostului ministru PSD al Tineretului și Sportului, Ioana Bran, și ”fabrica de diplome” a Universității Spiru Haret, din perspectiva Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizate și Terorism (DIICOT).

Potrivit informațiilor jurnalistilor de la PresaSM, Florin Mulcuțan a absolvit cursurile Universității ”Spiru Haret”. Mai exact, a obținut un master în ”Drept Penal” – promoția 2019 – București. Procurorii DIICOT suspectează că unele diplome eliberate în ultima perioadă s-ar fi făcut într-un mod fraudulos, existând cazuri în care ”studenții” nu ar fi frecventat cursurile, iar la examene ar fi copiat ”pe rupte”.

Așa se face că procurorii DIICOT, ofițerii Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate (SCCO) și luptătorii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, ar fi descins, miercuri dimineața, la locuința acestuia din Cartierul Micro 14, în municipiul Satu Mare. Din câte se pare, ar fi fost ridicate mai multe documente.

Totuși, nu este clar dacă Mulcuțan este suspect, inculpat sau doar martor. Ancheta este închisă ”ermetic”, extrem de puține informații ajungând în spațiul public, în afară de un comunicat remis de Biroul de presă al DIICOT.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat miercuri un număr de 76 de percheziții domiciliare pe raza județelor Giurgiu, Ialomița, Călărași, Vaslui, Botoșani, Brașov, Timiș, Cluj, Bistrița, Satu Mare, Vrancea, Mureș și în municipiul București. 13 dintre percheziții au loc la sediile unor instituții de învățământ superior.

“Sunt vizate locuințele unor persoane bănuite de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și fals intelectual”, spun procurorii.

De asemenea, perchezițiile vizează și sediile unor facultăți din cadrul unei instituții universitare private.

“Una dintre persoanele în cauză este bănuită că, în schimbul unor sume de bani, s-ar fi conectat fără drept la sistemul informatic al instituției de învățământ, facilitând promovarea unei probe a examenului de licență de către complicii acesteia. Activitatea s-ar fi realizat în timp ce complicii susțineau examenul, fiind logați la sistemul informatic al universității de la stațiile de lucru (sisteme informatice) alocate în sălile de examinare”, explică anchetatori.

Mită direct de la studenți sau prin interpuși

Din extinderea cercetărilor au rezultat indicii că, în cursul anului 2019, funcționari publici (cadre didactice și persoane din conducerea unei universități private) ar fi primit mită de la mai mulți studenți sau interpuși ai acestora în schimbul furnizării de informații nedestinate publicului sau intervenirii pe lângă alte cadre didactice.

Activitățile s-ar fi realizat în scopul facilitării promovării unor examene de licență/disertație, fapt ce a generat atestarea de aspecte necorespunzătoare adevărului în actele de studii (înscrisuri oficiale) aferente examinării.

La percheziții au fost descoperite și ridicate înscrisuri, documente și sisteme informatice cu valoare probantă în cauză.

Polițiștii vor conduce 70 de persoane bănuite în cauză și 26 de martori la sediul D.I.I.C.O.T. Structura Centrală și al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor procesuale.

Cum funcționa sistemul

Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.

La acțiune au participat 226 de polițiști din cadrul B.C.C.O. București – S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Călărași, B.C.C.O. Iași – S.C.C.O. Vaslui, B.C.C.O. Iași – Botoșani, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Cluj – S.C.C.O. Bistrița Năsăud, B.C.C.O. Oradea – S.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Galați – S.C.C.O. Vrancea, B.C.C.O. Mureș, B.C.C.O. Ploiești – S.C.C.O. Dâmbovița și S.C.C.O. Buzău, cu sprijinul a 60 de echipe de intervenție din cadrul  Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Întreaga acțiune a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.