Actualitate

După greva părinților, Avocatul Poporului face anchetă la o școală din Satu Mare

Avocatul Poporului face o anchetă la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” din Satu Mare după greva fără precedent a unor părinți! Potrivit informațiilor PresaSM, reprezentanții Avocatului Poporului vor desfășura joi, 23 ianuarie 2020, o serie de verificări după ce un grup de părinți – reprezentând interesele a 18 elevi din clasa a I-a D de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” din Satu Mare – au refuzat să își lase copiii la cursuri în data de 13 ianuarie 2020 conform presasm(.)ro

Unii părinții acuză faptul că actul educațional a fost bulversat prin schimbarea învățătoarei. Aceștia consideră că numirea noii învățătoare s-ar fi făcut prin metode ”netransparente”. Reprezentanții Avocatului Poporului vor sta de vorbă atât cu reprezentanții unității de învățământ, cât și cu reprezentanții părinților.

Cert este faptul că între timp situația s-a rezolvat, iar toată lumea pare să fie mulțumită.

Părinții s-au dus în 13 ianuarie 2020 să discute cu reprezentanții Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”, declarându-le că elevii nu se vor mai prezenta la cursuri până când nu va reveni fosta învățătoare.

”Totul a început joi (9 ianuarie, n.red.), când doamna noastră învățătoare Denisa Moldovan a primit un telefon de la doamna Alina Kallos că o va înlocui. Noi, părinții, am aflat accidental. Așa că am venit cu toții să facem o grevă spontană împotriva atitudinii școlii cu privire la faptul că nu am fost informați că de luni vom intra la clasă fără să ne cunoaștem învățătoarea. Nu se ține cont de interesul copilului. Înțelegem că legal este îndrepățită să se întoarcă pe un post, la această școală, dar nu înseamnă că trebuie să vină tocmai la clasa noastră. Noi suntem foarte mulțumiți de actuala învățătoare Denisa Moldovan. Dacă am fi fost anunțați în timp rezonabil nu am fi avut nicio problemă cu această decizie”, a spus unul dintre părinți pentru PresaSM, în 13 ianuarie. 

Directorul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”, Ioan Gozar, a precizat – la acea dată – că părinții nu ar avea dreptate și că el are în vedere respectarea legii.

”Situația reală și legală este că în data de 20 decembrie doamna profesoară titulară Alina Kallos și-a depus o cerere prin care își întrerupe concediul de maternitate și revine pe postul pe care dânsa l-a ocupat prin transfer. Sigur, părinții s-au atașat de fosta învățătoare, care a început din clasa pregătitoare cu acești copii. Probabil că nemulțumirea părinților se leagă de această lipsă de continuitate. Dar nu putem aprecia în calitate de părinte calitatea unui cadru didactic, dacă este bun sau dacă este rău. Rămâne să îi dea o șansă și dânsei. Dar părinții nu vor”, a declarat – pentru PresaSM – directorul Ioan Gozar.