Actualitate

Generalul Grigore Baștan comemorat la Târgu Mureș

Fiica generalului Grigore Baştan, considerat părintele paraşutismului militar românesc şi inventatorul completului de paraşute BG-7M şi BG-3M, folosit zeci de ani de Armata României, încearcă să popularizeze cine a fost cu adevărat tatăl ei şi să demonstreze astfel sensul nemeritat cu care cuvântul ”baştan” a fost adoptat în Dicţionarul de argou al limbii române din anul 2007.
”Nu e uşor să ai un tată celebru, trăieşti cu această responsabilitate şi grijă de a păstra ceea ce numim azi un simbol, atât eu, cât şi paraşutiştii. M-am obişnuit în timp, fiindcă am crescut într-o familie de militari şi regula era disciplină, punctualitate, seriozitate şi, mărturisesc, nu mi-a prins rău în viaţă. Nu am avut chemare către o carieră militară. Am urmat Şcoala de Arte, secţia pian, fiind în Buzău, fiindcă tatăl meu era comandantul primului Batalion de Paraşutişti. Tatăl meu m-a încurajat, fiindcă în viaţa lui nevăzută, cea de acasă, era un tip extrem de vesel, îi plăcea să cânte, să se distreze era exact opusul, probabil asta îl ajuta să scape de încărcătura pe care o avea în timpul zilei. Pentru a schimba percepţia despre cuvântul ”baştan” am avut un pic muncă, era folosit într-un sens de şmecher, de ceva care nu se potrivea cu ceea ce tatăl meu a fost. Am atras atenţia chiar public, mai ales la o televiziune, care folosea într-o emisiune cuvântul ”baştan”. I-am scris un e-mail acelui jurnalist şi l-am rugat că dacă vrea să folosească acest substantiv, care provine dintr-un nume, atunci să găsească contexul potrivit, fiindcă i-am povestit cine a fost Grigore Baştan şi de unde a plecat acest cuvânt”, a declarat Valentina Baştan, fiica generalului.

”Tradiţie şi actualitate în paraşutismul militar românesc”

Sesiunea de comunicări ştiinţifice ”Tradiţie şi actualitate în paraşutismul militar românesc”, desfăşurată la Târgu Mureş la iniţiativa Fundaţiei ”General Grigore Baştan” în colaborare cu Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, a fost dedicată comemorării a 37 de ani de la dispariţia generalului, ocazie cu care s-a arătat că numele generalului Baştan era, la început, un jargon al militarilor din Armata Română, care a fost primul campion al României la paraşutism.
Acum însă, în Dicţionarul de argou al limbii române din anul 2007 cuvântul ”baştan” este substantiv masculin cu sensul de om bogat şi influent sau om de afaceri, lucruri care nu au de-a face cu activitatea acestui general.
Generalul Baştan a făcut parte din prima companie de paraşutişti militari din armata română, subunitate înfiinţată la 10 iunie 1941, în 1944 a participat la luptele din nordul Bucureştiului, a contribuit, în 1950, la reînfiinţarea primului batalion de paraşutişti, a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, este deţinătorul Ordinului ”Virtutea militară de război, clasa a II-a” şi a fost primul paraşutist român care a sărit de la 7.000 de metri.
”Cu timpul am preluat conducerea Fundaţiei Grigore Baştan, am intrat în legătură cu aceşti bărbaţi adevăraţi (paraşutiştii – n.r.), pentru că sunt adevăraţi, şi, încet-încet, m-am adaptat la situaţie. Am făcut şi un salt în tandem şi nu am putut să îi înţeleg total până nu am făcut şi chestia aceasta. Şi mă bucur că mi-am învins teama, nu e uşor să te vezi la peste 3.000 de metri şi să ieşi undeva în neant. Dar senzaţia a fost fantastică şi atunci am înţeles de unde vine această pasiune. Nu trebuie să te gândeşti mult dacă sari sau nu. (…) Obiectivele fundaţiei încep cu cinstirea memoriei generalului Grigore Baştan, iar în acest sens organizăm anual cam 3-4 activităţi practice, Memorialul ”General maior Grigore Baştan”. Participă tineri militari care se instruiesc prin paraşutare, participă 70-80 de persoane, e un concurs complex şi îl ţinem în fiecare an. Anul trecut l-am organizat în Republica Moldova, am pus o placă memorială în satul său natal, Flămânzeni, în colaborare cu Batalionul Fulger şi Forţele pentru Operaţii Speciale”, a arătat Valentina Baştan.
Eforturile depuse de Valentina Baştan nu au rămas fără ecou, iar alături de ea au venit numeroşi militari activi sau în rezervă, între care şi generalul de brigadă (r) dr. Marius Dumitru Crăciun, cel care a condus în perioada 2009-2016 Componenta de Operaţii speciale din cadrul Direcţiei Informaţii Militare şi a fost, de-a lungul carierei militare, şef de stat major la Batalionul 495 Misiuni speciale/Brigada 2 Paraşutişti, comandantul Batalionului 64 Paraşutişti, ofiţer internaţional de stat major în Celula Coordonarea a Parteneriatului pentru Pace NATO şi şeful echipei observatori militari ONU în Congo.
Generalul de brigadă (r) dr. Marius Dumitru Crăciun a spus că în Buzău, între paraşutişti, abecedarul începe de la ”B”, de la Baştan, care este părintele spiritual al paraşutiştilor.
”Se spunea despre paraşutişti că sunt ”baştani”, adică sunt pricepuţi. Chestia aceasta este ceva deosebit. Am ales să venim la Târgu-Mureş fiindcă aici avem unităţi militare unde se sare cu paraşuta. Avem oameni talentaţi, care doresc să îşi expună punctul de vedere. Sunt multe performanţe, multe realizări. În 1941, generalul Antonescu a hotărât să creeze o structură de paraşutişti, s-a început cu o companie, s-a ajuns la un batalion, apoi la două batalioane. Există tradiţie de luptă, aceste batalioane au fost implicate în lupte, au luptat pentru apărarea capitalei, pentru apărarea unor aerodromuri la nord de Bucureşti, avem mulţi eroi care nu au fost suficient de descoperiţi iar acţiunilor lor nu au fost suficient prezentate. Demersurile noastre nu sunt numai istorice, dar în principal avem o echipă de istorici deosebită şi în fiecare an încercăm să mai progresăm şi să promovăm paraşutismul. Spiritul şi faptele generalului Grigore Baştan sunt imprimate adânc în conştiinţele şi sentimentele foştilor camarazi, ale militarilor în termen, care l-au respectat şi i-au urmat ordinele”, a subliniat generalul Marius Dumitru Crăciun, vicepreşedinte al Fundaţiei ”Grigore Baştan”.