ActualitateBreaking News

Cum și de ce a mărit Florisal factura de gunoi?! Adevăruri din culise!

Datorita interesului mare starnit de ultimul articol ”Cum se fura banul public in Satu Mare! O afacere de milioane de euro pe banii contribuabililor”, care trateaza problema salubrizarii orasului (peste 36.000 de cititori din Satu Mare, 12.000 din alte judete; peste 1200 de distribuiri pe Facebook, sute si sute de comentarii) ne-am simtit datori sa gasim raspunsurile la intrebarile cele mai frecvente venite din partea cititorilor.

Dat fiind faptul ca redactia noastra nu doreste sa se implice in dezbateri politice sau etnice, am selectat doar acele intrebari care se refereau la partea economica si administrativa, si intr-un mod interesant ele nu au fost niciodata tratate direct de catre presa locala, astfel am contactat operatorul de salubrizare Florisal SA pt a lamuri problemele ce preocupa populatia.

Directorul Florisal – Vasile Puscas a avut amabilitatea sa ne respunda la cateva intrebari:

1. De ce se face facturarea serviciilor de salubritate lunar catre persoane fizice?
PV: Incepand cu 01 ianuarie 2020, Primaria Satu Mare a impus facturarea lunară a serviciilor de salubritate menajeră către persoanele fizice din Satu Mare. Prevederea este stipulată în noul caiet de sarcini si in contractul aprobat de Consiliul Local si este obligatorie!

2. De ce s-au majorat tarifele la serviciile de salubritate?

PV: Populatia crede in mod eronat ca Florisal majoreaza tarifele! Absolut gresit. Florisal executa servicii publice, nu are autoritate sa modifice tarifele cu care lucreaza, ele fiind stabilite de catre autoritati!
Aprobarea tarifelor s-a făcut de Autoritatea Publică Locală, având la bază majorarea taxei de depozitare a deşeurilor în rampă, facuta de catre Consiliul Judetean de la 109,73 lei/to la 178,14 lei/to (aproximativ cu 65%) şi majorarea salariului minim facut de Guvernul Romaniei (aprox 10%). Fundamentarea noilor tarife nu aduce profit suplimentar pentru FLORISAL, ea aduce doar în calcul elemente de cost noi, după cum am arătat.

3. De ce sunt învechite utilajele ?

PV: Preluarea serviciilor de către societatea FLORISAL SA în anul 2006 s-a făcut cu o investiţie de aprox 4 milioane de EURO in utilaje și în sistemul de precolectare al deșeurilor.

După 14 ani de funcţionare în condiţii bune si odata cu finalizarea contractului vechi se va impune reînnoirea parcului auto, lucru ce se va întâmpla odată cu intrarea în vigoare a noului contract, indiferent cine va fi operatorul de salubrizare.

4.Sunteti in proces cu Primaria? Legat de fraudarea licitatiei?

PV: Nu doresc sa raspund la aceasta intrebare.
Preocuparea noastra zilnica este sa raspundem la cerintele locuitorilor si firmelor cu care avem contract.

Rep: Ce parere aveti de Primarul Kereskenyi si gasca lui de penali de care s-a inconjurat?

PV: Nu doresc sa raspund sau sa comentez la aceasta intrebare tendetioasa.

5. Am observat ca firma pe care o conduceti “Florisal” nu este o firma agreata de presa locala, chiar nu e greu sa-ti dai seama de acest lucru drept urmare va intreb:
De unde credeti ca vine aceasta pozitie ostila a presei locale fata de firma Florisal? De ce s-a ajuns la denigrarea Florisalului fara sa va publice un drept la replica?

Pv: ”Hmmm… da, la asta v-as putea raspunde neoficial dar va rog mult sa nu publicati si asa avem probleme mari cu presa locala”

Aici la noi in Satu Mare cam toata presa locala functioneaza pe principiul: Cine si cat plateste! Pe tot parcursul ultimilor ani, autoritatea publică locală a susținut denigrarea operatorului de salubrizare. Noi am decis sa nu intram in acest joc.

Oricum nu puteam face fata la sumele pe care le plateste Primaria si Consiliul Judetean lunar presei locale, asta ca sa fie laudati si sa nu apara nimic din culisele murdare si corupte ale sistemului.

Din pacate pentru Florisal, domnule Director Puscas, Jurnal de Ardeal nu e facut sa nu publice, indiferent de repercusiunile pe care le veti suporta. Cu scuzele de rigoare suntem nevoiti sa punem in ghilimele cuvintele dumneavoastra si sa lasam cititorii sa judece!

Asteptam parerile cititorilor nostri pe pagina noastra de facebook!